Akademia
Indyka

puzzle
Najnowocześniejsza wiedza hodowlana. Partnerami Akademii Indyka są wiodące firmy genetyczne, w 99% odpowiedzialne za zaopatrzenie światowych rynków. Ich obecność gwarantuje uczestnikom możliwość pogłębienia wiedzy na temat aktualnie utrzymywanych ras indyków, ich potrzeb i wymagań hodowlanych. To również szansa na poznanie kierunków rozwoju tego perspektywicznego rynku.
Partnerstwo w drodze do sukcesu. Tucz indyków to zajęcie wymagające ogromnej wiedzy, zaangażowania i doświadczenia. Jednak nawet wszystkie te czynniki jednocześnie nie zawsze mogą zapewnić sukces finansowy na fermie. Dlatego tak istotna jest współpraca z doświadczonymi
i sprawdzonymi partnerami, gwarantującymi jakość, stabilność i powtarzalność doskonałych wyników.
W trakcie trwania Akademii Indyka partnerzy projektu będą wspierać uczestników swoją wiedzą
i doświadczeniem. Pokażą również, jak omawiane aspekty mogą wpłynąć na wyniki techniczne oraz finansowe, osiągane na fermach.
Wieloletnie doświadczenie na każdym etapie produkcji. Można śmiało powiedzieć, że Akademia Indyka to wspólny projekt całej branży, zajmującej się hodowlą i chowem indyka- od genetyki po odpowiednie żywienie. Obecność wielu partnerów Akademii, którzy zasadniczą część swojej aktywności biznesowej poświęcają indykom, jest gwarantem wszechstronności i jakości projektu.
Żywienie a zdrowotność. Jednym z partnerów Akademii Indyka jest wiodący producent zdrowych
i bezpiecznych mieszanek paszowych. Firma kładzie duży nacisk kładziony na badania i rozwój oraz na nieustającą poprawę dobrostanu zwierząt poprzez zbilansowane programy żywieniowe. W trakcie trwania projektu eksperci żywieniowi będą mieli okazję wesprzeć uczestników Akademii swoim doświadczeniem i udzielić odpowiedzi na pytania, które pojawiają się w hodowlanej codzienności.
Zootechnika od A do Z. Status zootechniczny fermy ma kluczowy wpływ na zdrowotność ptaków oraz uzyskiwane wyniki techniczne. Uczestnicy Akademii Indyka będą mogli zapoznać się z kanonem wiedzy zootechnicznej, której praktyczne zastosowanie ma na celu znaczącą poprawę wyników finansowych. Na pytania i wątpliwości w tym zakresie odpowiedzą światowi eksperci, dzieląc się doświadczeniem oraz wiedzą
o najnowszych trendach.

Wstawienie piskląt indyczych – zapewnij ptakom dobry start – cz. I

 

Indyki należą do grupy ptaków szczególnie podatnych i wrażliwych na niekorzystne warunki środowiskowe, dlatego tym bardziej należy zadbać o odpowiednie przygotowanie obiektu inwentarskiego do wstawienia piskląt. Sposób w jaki przygotowywane są obiekty zanim pisklęta pojawią się na fermie, w dużym stopniu rzutuje bowiem na sukces w późniejszej hodowli. Wszystkie działania w zakresie sprzątania, mycia i dezynfekcji fermy muszą być realizowane konsekwentnie, aby pozornie nieistotne czynniki nie doprowadziły do powstania reakcji łańcuchowych, które obniżą poziom higieny całej fermy.

   

Kiedy zacząć przygotowanie obiektu do wstawienia?

Chwilą rozpoczynającą przygotowanie indycznika do wstawienia piskląt jest dzień w którym ptaki z poprzedniego cyklu produkcyjnego skierowano na ubój. Jest to moment w którym należy rozpocząć program bioasekuracyjny fermy na kolejny cykl produkcyjny. Bardzo duże znaczenie ma ułożenie szczegółowego planu sprzątania, mycia, dezynfekcji budynku i jego otoczenia.

Temperatura

Kolejnym istotnym punktem jest nagrzewanie odchowalni w temperaturze 38 – 40 st. C  na min. 36-96 h przed wstawieniem piskląt. Jeżeli nie rozpocznie się nagrzewania odchowalni wystarczająco wcześnie może to doprowadzić do skupiania się piskląt i uduszeń, gdyż nie jest im dostatecznie ciepło. Dodatkowo ograniczy to ich aktywność i utrudni dobry start.

Jaki wybrać system odchowu piskląt?

Ilu hodowców tyle metod odchowu piskląt. Najczęściej spotykanymi systemami odchowu są: odchów w kręgach oraz odchów bez użycia kręgów.

  • Odchów w kręgach

Taki system zapewnia łatwiejszą obsługę i kontrolę stada. Pisklęta maja wybór temperatury: pod promiennikiem 34 – 36 st. C,  w pomieszczeniu (na obrzeżach kręgu) 23 -26 st. C.

  • Odchów bez użycia kręgów

Wymagalna temperatura na całej powierzchni wewnątrz obiektu przy zasiedlaniu pisklętami powinna wynosić 33 – 35 st. C. Bardzo ważne jest, aby temperatura powietrza w indyczniku mieściła się w tzw. strefie obojętności cieplnej: 33–34 st. C na poziomie ptaka tj. 15 cm przy ściółce. Jest to temperatura optymalna, przy której straty ciepła w organizmie są pokrywane minimalnym wydatkiem energii organizmu. Przekroczenie tej temperatury powyżej spowoduje spadek produkcji własnego ciepła, pisklęta mniej jedzą i żerują, a w efekcie słabiej rosną. Spadek temperatury poniżej optymalnej powoduje wzrost poziomu metabolizmu, w efekcie więcej energii jest wydatkowane na produkcję ciepła niż na przyrost wagowy.

W obu systemach odchowu należy pamiętać o wygrzaniu posadzki (betonu) do minimum 28 st. C. Powierzchnia ściółki powinna mieć temperaturę równą ok.30 st. C. Im mniejsza jest różnica temperatur między podłogą (betonem) a powierzchnią ściółki i powietrzem, tym mniej intensywny proces skraplania się wody i zawilgacania ściółki. Im mniejsza wilgotność tym mniejszy rozwój drobnoustrojów.

O czym warto jeszcze pamiętać przygotowując obiekt do wstawienia? O tym w części drugiej.

Cele

Zawsze idź
do przodu,
nie stój
w miejscu!

Motto De Heus:
Powering
Progress

Innymi słowy:
stojąc w miejscu cofamy się, więc jeśli chcemy w najgorszym wypadku pozostać w tym samym miejscu, to i tak musimy iść do przodu!

akademia-indyka

Akademia Indyka - cele postawione przez założycieli

Partnerzy projektu

DLACZEGO?

Kilka powodów, dla których wiodące podmioty z branży indyka zdecydowały się
wziąć udział w projekcie zatytułowanym „Akademia Indyka”:

Co dwie głowy,
to nie jedna

Razem
możemy więcej

Możemy
dostarczyć
wiedzy dotyczącej każdego etapu
produkcji indyczej,
od genetyków
po ubojnie

Naszymi wykładowcami będą specjaliści
z całego świata

Informacje organizacyjne

Kontakt

De Heus Polska

ul. Lotnicza 21B
99-100 Łęczyca

tel. (24) 721 04 00
fax: (24) 721 04 04

indyk
@
akademiaindyka.deheus.pl

close