Akademia
Indyka

puzzle
Najnowocześniejsza wiedza hodowlana. Partnerami Akademii Indyka są wiodące firmy genetyczne, w 99% odpowiedzialne za zaopatrzenie światowych rynków. Ich obecność gwarantuje uczestnikom możliwość pogłębienia wiedzy na temat aktualnie utrzymywanych ras indyków, ich potrzeb i wymagań hodowlanych. To również szansa na poznanie kierunków rozwoju tego perspektywicznego rynku.
Partnerstwo w drodze do sukcesu. Tucz indyków to zajęcie wymagające ogromnej wiedzy, zaangażowania i doświadczenia. Jednak nawet wszystkie te czynniki jednocześnie nie zawsze mogą zapewnić sukces finansowy na fermie. Dlatego tak istotna jest współpraca z doświadczonymi
i sprawdzonymi partnerami, gwarantującymi jakość, stabilność i powtarzalność doskonałych wyników.
W trakcie trwania Akademii Indyka partnerzy projektu będą wspierać uczestników swoją wiedzą
i doświadczeniem. Pokażą również, jak omawiane aspekty mogą wpłynąć na wyniki techniczne oraz finansowe, osiągane na fermach.
Wieloletnie doświadczenie na każdym etapie produkcji. Można śmiało powiedzieć, że Akademia Indyka to wspólny projekt całej branży, zajmującej się hodowlą i chowem indyka- od genetyki po odpowiednie żywienie. Obecność wielu partnerów Akademii, którzy zasadniczą część swojej aktywności biznesowej poświęcają indykom, jest gwarantem wszechstronności i jakości projektu.
Żywienie a zdrowotność. Jednym z partnerów Akademii Indyka jest wiodący producent zdrowych
i bezpiecznych mieszanek paszowych. Firma kładzie duży nacisk kładziony na badania i rozwój oraz na nieustającą poprawę dobrostanu zwierząt poprzez zbilansowane programy żywieniowe. W trakcie trwania projektu eksperci żywieniowi będą mieli okazję wesprzeć uczestników Akademii swoim doświadczeniem i udzielić odpowiedzi na pytania, które pojawiają się w hodowlanej codzienności.
Zootechnika od A do Z. Status zootechniczny fermy ma kluczowy wpływ na zdrowotność ptaków oraz uzyskiwane wyniki techniczne. Uczestnicy Akademii Indyka będą mogli zapoznać się z kanonem wiedzy zootechnicznej, której praktyczne zastosowanie ma na celu znaczącą poprawę wyników finansowych. Na pytania i wątpliwości w tym zakresie odpowiedzą światowi eksperci, dzieląc się doświadczeniem oraz wiedzą
o najnowszych trendach.

16 lat minęło…*

 

Ponad 16 lat temu po raz pierwszy przyjechałem do Polski, aby zobaczyć hodowlę indyków. Zacząłem wtedy pracować dla Mikołaja i bardzo dobrze pamiętam te pierwsze wizyty. Był to czas, kiedy produkcja mięsa indyczego w Polsce zaczynała bardzo szybko rosnąć, mimo że zwierzęta nie zawsze były trzymane w optymalnych warunkach.

Od tego czasu minęło wiele lat i jestem zaskoczony, jak bardzo poprawił się poziom hodowli tych ptaków oraz jak ważny jest teraz polski rynek. W ostatnich latach liczba hodowanych w Polsce indyków wzrosła bardziej niż w innych krajach Europy. Już w 2014 roku liczba piskląt wstawionych w Polsce była większa niż w „moich” Włoszech, dzięki czemu kraj ten zajął drugie miejsce w rankingu, plasując się zaraz za Francją.

   

W tamtych latach dało się zauważyć, że wraz ze wzrostem liczby hodowanych indyków, hodowcy zaczęli poświęcać zwierzętom większą uwagę; z jednej strony z racji większej wiedzy o ich potrzebach, a z drugiej – dzięki inwestowaniu w nowe urządzenia i sprzęt, które powstawały wraz z rozwojem rynku. Nowe technologie mogą pozwolić na pomyślną hodowlę zwierząt, nawet jeśli czasami inwestycja taka nie przynosi rezultatów ze względu na brak wiedzy o jej dobrym wykorzystaniu.

W ostatnich latach więcej uwagi poświęcono jakości wody pitnej i jej wpływowi na rezultaty zootechniczne oraz jakość produktów końcowych. Warunki sanitarne są bardzo istotnym krokiem naprzód w technologii hodowli. Jeśli zdamy sobie sprawę, że zwierzęta piją średnio dwa razy więcej wody niż spożywają pokarmu, zrozumiemy, jak duże może mieć to znaczenie. Dobre warunki sanitarne zmniejszają także ilość bakterii przyjmowanych przez zwierzęta, zatem eliminują problemy z jelitami, ograniczając jednocześnie użycie antybiotyków w ich zwalczaniu. W tym kontekście ostatnie lata pokazały jak efektywne jest podawanie probiotyków, szczególnie we wczesnych fazach rozwoju piskląt. Gwarantuje to poprawną kolonizację jelit przez odpowiednie bakterie zawarte w tych produktach oraz późniejszą optymalną stymulację wzrostu kosmków jelitowych. Jestem przekonany, że zapewnienie dobrego stanu przewodu pokarmowego naszych zwierząt będzie dla nas największym wyzwaniem w przyszłości. Zdrowe jelita gwarantują lepsze przyswajanie składników odżywczych, zmniejszając ryzyko wystąpienia schorzeń układów szkieletowego i oddechowego, co zapewnia hodowlę zdrowszych zwierząt i o większej wydajności.

 

*Dr. Carlo Norci, Specjalista Zarządzający

W 1980 r. ukończył studia w dziedzinie nauk rolniczych na Uniwersytecie we Florencji. Doświadczenie zdobywał, pracując dla największych włoskich firm z branży drobiarskiej. W 2000 r. wdrożył markę Nicholas. Od 2003 r. pracuje jako specjalista w zakresie zootechniki na fermach indyczych w firmie Aviagen. Pracuje we Włoszech, podróżując i współpracując z klientami w Europie i w Rosji.

 

 

 

 

Cele

Zawsze idź
do przodu,
nie stój
w miejscu!

Motto De Heus:
Powering
Progress

Innymi słowy:
stojąc w miejscu cofamy się, więc jeśli chcemy w najgorszym wypadku pozostać w tym samym miejscu, to i tak musimy iść do przodu!

akademia-indyka

Akademia Indyka - cele postawione przez założycieli

Partnerzy projektu

DLACZEGO?

Kilka powodów, dla których wiodące podmioty z branży indyka zdecydowały się
wziąć udział w projekcie zatytułowanym „Akademia Indyka”:

Co dwie głowy,
to nie jedna

Razem
możemy więcej

Możemy
dostarczyć
wiedzy dotyczącej każdego etapu
produkcji indyczej,
od genetyków
po ubojnie

Naszymi wykładowcami będą specjaliści
z całego świata

Informacje organizacyjne

Kontakt

De Heus Polska

ul. Lotnicza 21B
99-100 Łęczyca

tel. (24) 721 04 00
fax: (24) 721 04 04

indyk
@
akademiaindyka.deheus.pl

close